Sunday, March 3, 2013

Facebook. Lühianalüüs


Kuidas facebook vastab Matt Webb kriteerumitele.


Facebookis (FB) nagu ka paljudes teistes populaarsetes sotsiaalvõrgustikudes kasutaja avataar on väga lähedane reaalse eluga. Tavaliselt pannakse kirja tegelik ees- ja perekonnanimi, sünniaasta jms. Sega identiteet on väga selge teistest kergesti eristatav.

FB otseselt annab teada, kes on võrgus ja kes ei ole. Mingeid kohaloleku staatuse variante ei ole. Kas sees või väljas. Tihti võib ka näha millal inimene oli viimati võrgus.

Suhete gruppeerimiseks ja eristamiseks FB pakub palju võimalusi. Mõned rühmad on juba sisse ehitatud, oma gruppe võib luua ka. Lisaks võib erinevatele rühmadele rakendada erinevat privaatsuse poliitikat.

Suhtlemine on paljudele FB tähtsaim osa. Võib öelda, et FB paneb sind sõnumitele vastama kuna annab sõnumi autorile teada sellest kuna sa tema sõnumit nägid. Tavalislet suhtelmine toimub live chat-ina, kui inimest võrgus ei ole, võib muidugi ka saata offline sõnumit.

Üks suurim FB pluss, on igasuguse staatuse mudeli puudus. Kõik kasutajad on absoluutselt võrdsed. Ainukeseks staatuse näitajaks võib peeta sinu sõprade kogust.

Tundub, et jagamine sai FB põhifunktsiooniks. Uudised, naljad ja reklaam levivad välkkiirusega, ja sa imestad, kui keegi sinu sõpradest ei ole kurssis uudisega mida sina oma news-feedi peal nägid.

No comments:

Post a Comment